Vanliga frågor

När du har skapat ditt konto sätter du upp ett månadssparande med autogiro. Du kan själv välja belopp och ändra när du vill, och självklart kan du pausa eller avsluta när som helst. Din insättning fördelas på Stockholmsbörsens största investmentbolag. Sedan sköter sig ditt sparande helt automatiskt och du kan följa utvecklingen i appen.
Spira automatiserar ditt sparande och tar hand om allt det krångliga så att du slipper, till exempel återinvesteras utdelning från bolagen automatiskt och teckningsrätter säljs för din räkning så att ditt sparande kan växa ännu mer.

Spira är resultatet av ett samarbete mellan Collector Bank och Aktieinvest, som är ett helägt dotterbolag till Aktiespararna.

Idag finns många olika alternativ och fonder att välja mellan på marknaden och det kan vara svårt att veta vart man ska börja eller vad man ska välja. Även en tillsynes låg fondavgift kan kan bli enorma summor över tid. Det gillar inte vi. Därför har vi tagit fram en modell där du sparar direkt i aktier till en fast kostnad, superenkelt att förstå, självklart utan dolda avgifter.

När du skapar ett konto i Spira blir du kund hos Aktieinvest som genomför all handel på sin plattform.

Spira passar dig som vill spara långsiktigt direkt i aktier. Du kanske har någon form av aktiefond eller vill komma igång med ditt långsiktiga sparande.

Med Spira betalar du en fast avgift på 25 kronor för varje insättning. Därför har vi satt minsta möjliga insättning till 500 kr. En bra sak att tänka på är att ditt sparande blir billigare och därför mer gynnsamt ju större summa du sätter in varje gång. 

Ja, de pengar du sparar i Spira hamnar på ett Investeringssparkonto som schablonbeskattas. Det betyder att vi tar hand om all rapportering till Skatteverket och du behöver inte tänka på ditt innehav eller eventuell försäljning på din deklaration. Läs mer hos Skatteverket här.

I Spira ingår de sju investmentbolagen på Stockholmsbörsen med störst börsvärde. Det ger en god riskspridning. Varje år görs en omvärdering/sortering. Om innehaven ändras kommer dina månadsinvesteringar följa den nya sammansättningen. Här hittar du aktuellt innehav i Spira.

Du kan när som helst föra över pengar från Spira till ditt bankkonto. Tänk på att varje försäljning kostar 25 kronor.

Vår automatiska återinvesteringstjänst gör att dina aktieutdelningar blir till fler aktier, helt automatiskt och gratis. Det spelar ingen roll hur stor eller liten din utdelning är. Vi köper nya aktier och delar av aktier för hela ditt utdelningsbelopp.

För att allt ska fungera med automatik och kunna vara så enkelt måste vi ha en särskild kurssättning för Spira. Vi måste se till att alla kunder som lägger en köporder i en aktie får köpa till samma kurs och detsamma när det gäller försäljning av aktier. Läs mer om kurssättningen här.

De pengar du sparar i Spira hamnar på ett Investeringssparkonto som schablonbeskattas. Det betyder att vi tar hand om all rapportering till Skatteverket och du behöver inte tänka på ditt innehav eller eventuell försäljning på din deklaration. Läs mer hos Skatteverket här.

Du ringer eller mailar till vår kundservice så får du hjälp. Du når oss mellan kl. 9-17 på telefon 08-5065 1776 eller på spira@aktieinvest.se

Du behöver inget lösenord för att logga in i appen. När du ska se över ditt konto öppnar du appen och identifierar dig med Mobilt BankID. Om du vill ha logga in på datorn gör du det med BankID på www.aktieinvest.se. Du kan även få ett lösenord för inloggning i Spira via www.aktieinvest.se genom att kontakta kundservice på 08-506 517 76 eller via mail på spira@aktieinvest.se.

Du kan logga in i appen och ändra ditt autogiro och inställningar för månadssparande när du vill.

Nej, du kan avsluta ditt konto när du vill.

Nej det måste man inte. Du kan pausa, öka eller minska summa som du själv vill.

Du kan också göra enstaka insättningar om du vill.

Ja, vi ställer höga krav på säkerheten och all data hanteras krypterat och med mobilt BankID. Både Aktieinvest och Collector Bank står under Finansinspektionens tillsyn.

Det händer att bolagen gör emissioner eller andra företagshändelser. Vi bevakar allt och meddelar dig. Du är alltid med och tecknar nya aktier om du har pengar på din depå, helt automatiskt. Och är du inte med ser vi till att dina teckningsrätter inte förfaller. Vi säljer dem åt dig och köper fler aktieandelar. På så sätt blir du aldrig utan.

Spira finns för Iphone och Android.

Vi vill gärna att du delar med dig av dina upplevelser av Spira. Både ris och ros så att tjänsten blir lättanvänd. Mejla: spira@aktieinvest.se

WordPress Theme built by Shufflehound. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.